C.Зърнево / KİLİKADI
Bugün   21 Aralık 2024, Cumartesi
 
                                                    
 
 

Google Arama Çubuğu






Kilikadı Türküsü

Döviz Kurları
                Alış                Satış

Bulgaristan Haberleri


Konsolosluklar








Linkler



Ziyaretçi İstatistikleri
Aktif Ziyaretçi 6
Bugün 314
Dün 134
Toplam Ziyaretçi 338227

İHSANİYE BELEDİYESİ [02.04.2011]

 



İLÇENİN TARİHİ

'' Şirin ilçemiz ihsaniye’ nin köklü bir mazisi vardır. Eski medeniyetlere beşiklik etmesi onun tarihi çehresini güzelleştirmektedir.
İhsaniye’ nin vaktiyle Hitit İmparatorluğu sınırları içerisinde bulunduğuna dair elde bazı belgeler mevcuttur. Hitit İmparatorluğu’nu Ortadan kaldıran Frigyalılar’ın eski yapılarına da yer yer ihsaniye sınırları içerisinde rastlanmaktadır.
Döğer, Ayazin, Kayıhan yerleşim birimleri Kapıkayalar, Aslantaş, Maltaş ve Yılantaş isimli ibadet yerleri ile mezar oldukları sanılan tarihi kalıntılar Frigler dönemine aittir. Ayrıca doğa harikası kütleler ve peri bacalarının süslediği Frig bölgesi diye anılan saha bu yörenin Frigler zamanının önemli bir yerleşim bölgesi olduğunu göstermektedir. Bölge Pers, Helen, Roma ve Bizanslılar’ın egemenliğine girmiş olup bu medeniyetlerden günümüze kadar yaşayabilen eser ve izlere rastlanmaktadır. Friglerle ilgil olarak özellikle Afyonkarahisar-Eskşehir-Kütahya üçgeni içerisinde bulunan İhsaniye Bölgesi dikkat çeker.
Anadolu’nun 1071 Malazgirt Meydan savaşından sonra Türklerin yerleşimine açılması sonucunda bazı Türk boylarına mensup kafilelerin bu bölgeye yerleştikleri sanılmaktadır. Döğer ve Alanlı Bölgelerinin Oğuz Türkleri tarafından 1085 yıllarında iskan edildiği tahmin edilmektedir. Döğer ve Anıtkaya yerleşim bölgelerinde Germiyanoğulları’ ndan kalan kervansarayların mevcut oluşu ilçemizin önemli bir yol kavşağı ve konaklama yeri olduğunun kuvvetli kanıtlarıdı.
Ayrıca Yavuz Sultan Selim’in İran seferine giderken bu güzergahtan geçmiş olduğu bilinmektedir. ''



İHSANİYE DOĞUYOR

'' 93 Harbi ve sonu meçhul çalkantılar...... Rumeli Türkünün rahatsız olduğu ilk olay Avastefanos Antlaşması ile Rumeli’de Bulgar Devleti , Sırp Krallığı vücuda geliyordu. Bu devletler fiilen Rusya’nın emri altında olacaklardı.İhsaniye Halkı ecdadının vatanı olan Silistre’nin yakınlarındaki Şahinler, Klikadı ve Bayrampınar Köylerindeki Türklerdir.
Bulgar devleti sınırları içinde kalan bu bölgede kısa sürede büyük zulüm ve işkenceler baş gösterdi. Zulüm üstüne zulüm ve hazin göç...... 93 Harbinden 8 yıl sonra zulüm ve işkenceye dayanamayan 25 hanelik grup Köstence ve Varna Limanları üzerinden İstanbul’a ulaştı(1885). Bursa-İnegöl civarında 6 ay kalındı. Oradan Kütahya-Belkavak mevkiine yerleşildi. Evler yapıldı. Nihayet rahata ve huzura kavuşulmuştu. 2 sene burada kaldılar. Günün birinde Saltıklarlı Mustafa hadisesi cereyan etti. Yapılan çatışmada Saltıklarlı Mustafa ile karısı öldürüldü. Bu olay huzuru kaçırdı. “Artık burada da durulmaz” diyordu büyükler. Nihayet bir gün yine göç başladı. Sanki bu onları silinmez alınyazısıydı. Kafile yavaş yavaş ilerleyerek Belcemeşe Öreni denilen bu günkü İhsaniye ‘ye geldi. Yıl 1887 Aylardan Haziran, aşırı sıcak ve yoğun susuzluk, çaresizlik yine başlamıştı. Tekrar göç arabaları harekete geçti.Bolvadin’in 22 km kadar batısında bulunan Çobanlar nahiyesi civarında Hamidiye Örenine yerleştiler. 6 ay kadar burada kaldılar. Fakat sivrisinek ve sıtma illetinden rahat bulamıyorlardı. Kafile tekrar yollara koyuldu. Bu sefer kararlıydılar. İhsaniye’ye (Belcemeşe) yerleşeceklerdi. 1888’de bu mıntıkaya gelindi ve kat’i olarak yerleşildi. ''Ctrl+FSearch the document

F3Find next

Shift+F3Find previous

Edit online

Ctrl+SDownload original

Save in Google Docs

Ctrl+PPrint (PDF)

Zoom in

Zoom out

Fit page to screen

Fit two pages to screen

Shift+Ctrl+FCompact controls

Plain HTML

KAYNAK : http://www.afyonihsaniye.bel.tr/index.php?md=showpage&pID=1

 

HABERİN KAYNAĞI : İHSANİYE BELEDİYESİ RESMİ WEB SİTESİ

AFYONKARAHİSAR / İHSANİYE BELEDİYESİNİN RESMİ WEB SİTESİNDEN ALINMIŞTIR




Geri Dön