C.Зърнево / KİLİKADI
Bugün   19 Mart 2024, Salı
 
                                                    
 
 

Google Arama Çubuğu






Kilikadı Türküsü

Döviz Kurları
                Alış                Satış

Bulgaristan Haberleri


Konsolosluklar








Linkler



Ziyaretçi İstatistikleri
Aktif Ziyaretçi 1
Bugün 9
Dün 47
Toplam Ziyaretçi 303281

TOPRAK ÖZELLİKLERİ

        Tuna Platformunda temeli az eğimli kretese kalker ve marnlardan meydana gelmektedir. Bu temelin üstü kalın, verimli çernezyom toprakları ile örtülüdür. Genelde eğimi az olan kretase kalker tabakaları Deliorman ve Provadı Platosunda geniş bir antiklinal gibi kubbeleşir ve daha kuzeyde yeniden eski konumunu bulur.Nadas bilmeyen toplumları binlerce yıl bağrında taşımış.

 


        Kurt Pınar ilçesinin genelinde olduğu gibi, Kilikadı Köyünde de Humuslu- karbonatlı (yağmur suları tarafından fazla yıkanmamış (sodalı) olup humus bakımından zengin topraklardır) ve çernezyom tipleri hâkimdir. Dünyanın en verimli toprakları olarak nitelendirilen çernezyom toprakları (kara topraklar),iklim ve vejetasyon ( bitki örtüsü) şartlarına göre oluşmuş ve normal profil özelliğine sahip topraklardır. Humus ve organik maddece zengin koyu renkli horizonu bulunur. Organik madde yanında faunal aktivite de oldukça fazladır. Özellikle bazı solucan türlerinin bu topraklar içindeki yoğun faaliyeti mineral toprak ile organik maddenin karışmasına üst horizonun da derinleşmesine yardımcı olur. Bu derinleşme 50-80cm üst horizonun kalınlığı görüldüğü gibi diğer horizonlarla 1.20-1.40 cm ulaşmaktadır. Verimli çernezyom toprakları üzerinde Kilikadı köyünde buğday, ayçiçeği, mısır, tütün ve kayısı ilk sırayı almaktadır.

 


         İlçe içerisinde hafif eğimli sahalarda ve oldukça geniş bir alanla( % 30,3)  gri orman toprakları yer almaktadır. Bu topraklar şiddetli rüzgâr erozyonuna maruz kalmaktadır. Dolayısıyla bundan dolayı bölgede poyaslar (sıra halinde ağaç çitleri) yer almaktadır. Rüzgârın dışında su erozyonu az da olsa etkisini göstermektedir.

 

         Her tür ürün için oldukça elverişli olan alüvyal topraklar, ilçe sınırları içerisinde oldukça az       (  % 5,1 ) yer kaplamaktadır. Bölge akarsular tarafından fazla parçalanmış olmayıp kendisine nazaran daha alçak sahalarda biriktirmiş olduğu alüvyonların üzerinde değişik kültür bitki yetiştiriciliği yapılmaktadır. Akarsuyun taşıdığı alüvyal maddeler toprağın verimlileşmesini sağlar. Bu alüvyonlar doğal gübre değerindedir.